Senaste Bloggnytt!

6. apr, 2017

Närmast portalen gjorde vi en PLANTERING med ROSOR och BOKHARABINDA. För att förlänga blomningstiden fyllde vi på med PION i hörnen och MÅNADSSMULTRON som kantväxter.

Se tidigare inläggen om vårt LÖK RUM.
Tanken var att varför inte byta ut Sallad mm till en snigelfri mysplats där vi i stället kan odla olika sorters LÖK.
Så nu blir det en pallkrage med GUL LÖK, två med VITLÖK och en med PURJOLÖK och GRÄSLÖK.
Vi måste få in en pallkrage till...jag har ju försått SALLADSLÖK också!
Men en pallkrage med PLOCKSALLAD och en stor kruka med RUCCOLA får stå utanför. Dom lindar vi koppartape på. Inga Sniglar här inte.

6. apr, 2017

TIPS för den som vill ha supersnabba klätterväxter, Bokharabindan slår nog alla rekord. Vi planterade denna förra försommaren!
Nu har den klätt in hela portalen och övervintrat fint. Z 3.

6. apr, 2017

Bilden på vårt blivande LÖK RUM är från förra försommaren.
Vi tyckte att det var en kul ide´eftersom vi tröttnat på både RÅDJUR och Sniglar.
Vi har ställt 4 st pallkragar så det blir en liten rundel i mitten. Eftersom vi inte vill se dom så kom vi på att bygga spalje runt om och låta ROSOR med DOFT och den supersnabbväxande Bokharabindan får bli väggar och tak.

I framkanten framför växterna gjorde vi en PLANTERING med Månadssmultron. Dom är så söta med sina vita små blommor innan bären kommer.
I hörnen planterade vi också PION så nu hoppas vi på både lång blomningstid och DOFT.

I skrevan på bergknallen tänkte jag trycka in några plantor med BACKTIMJAN som får pigga upp.
Nästa steg blir att få till någon typ av golv. I mitten hade vi tänkt ha en stödpelare och runt om den såga till ett litet bord av en Ek stubbe och lacka den.
Efersom vi gillar att laga mat och använder mycket LÖK så passar detta oss perfekt.
Lägger in några bilder till. Bokharabindan växte till sej under sommaren och nu har den täckt in hela Portalen!

20. mar, 2017

Vårt lilla mys-krypin närmast köksingången. De två gröna vid vedboden är Oregano och Citronmeliss. De blir nästan stora som BUSKAR. Lite andra kryddor som TIMJAN, MAROKANSK MYNTA mm. finns också nära till hands när grillvagnen rullas ut. Den gamla vedboden hör till husets hjärta. En riktig liten pärla som faktiskt smälter in intill vårt SKOGSBRYN. När röda ROSOR väller över den så blir den väldigt liten.
I blomlådan tv har vi nu gjort en liten PLANTERING med perenna LUKTÄRTOR, Rosenvial. Tanken är att få in lite mera rumskänsla. En spajé finns nu på plats åt dom. Det ska bli så spännande att se hur allt har vuxit till sej. Vi har ju bara haft två hela somrar här och när vi flyttade hit fanns i princip inga TRÄDGÅRDSVÄXTER alls. Den tidigare ägaren hade dock anlagt en fin GRÄSMATTA på rulle. Busken tv är en helt bedårande SCHERSMIN som blir helt översollad med doftande vita små blommor. Så nu är det bara att längta vidare för snart exploderar allt på en o samma gång!

Det här med SCHERSMIN, Jag menar alla växter har ju sin blomningstid men man kan ju förlänga blomningstiden med att plantera olika sorter.
Den vanligaste, Philadelphus coronarius DOFTSCHERSMIN blommar faktiskt ca 2-3 veckor senare än SMULTRON SCHERSMIN Philadelphus Mont Blanch. Plantera båda så förlänger ni blomningstiden.
Samma sak gäller för vissa sorter av PION men det får vi ta en annan gång.

14. mar, 2017

Lilla snigel akta dej, säger jag bara. Men jag har kommit på en jätteskön lösning. Jag struntar i koppartejp runt pallkragar mm. Vi insåg att varför inte göra en PLANTERING med olika sorters LÖK i stället för salladen som blev översållad av sniglar.
Så nu har vi gjort en LÖK-plantering med två sorters VITLÖK, GRÄSLÖK, PURJOLÖK och GUL LÖK.
Vi håller på att bygga ett litet LÖK-rum. Det kommer att bli ett litet rum i mitten med spalje´väggar runt om med klättrande ROSOR som väggar och tak.
I mitten ett litet bord och två stolar där vi kan sitta och mysa utan att tänka på att sniglarna kommer in. Spalje´-väggarna är på plats och ROSORNA har tagit sej fint. Snabbväxande "Flammentanz" och honungsrosens DOFT kommer att bidra till myset. Som kantväxter runt om LÖK rummet har vi gjort en PLANTERING med Månadssmultron.
Så vi satsar på LÖK och struntar i salladen. Bilder på rummet kommer lite senare.
Dags också för att förgro sättpotatisen. I år blir det enbart den supergoda Amandine och den rödskaliga Cherie.